Po polstoročí prichádza na scénu Opery SND Pucciniho Manon Lescaut

13.06.2012 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) chystá poslednú premiéru v aktuálnej divadelnej sezóne. Divákov poteší novou inscenáciou v poradí tretej opery Manon Lescaut talianskeho skladateľa Giacoma Pucciniho. "Nemohli sme si dovoliť túto operu nehrať. Je úžasná, patrí na také javisko, ako je SND a po vyše 50 rokoch znovu u nás zaznie, čomu sa veľmi teším," uviedol na dnešnom stretnutí s médiami riaditeľ Opery SND Peter Dvorský, ktorý sa vďaka Manon Lescaut zaradil medzi rekordérov. Postavu študenta des Grieux spieval vyše stokrát na najprestížnejších operných scénach.

Novú Manon Lescaut v SND režijne pripravil hosťujúci režisér Jiří Nekvasil. "Považujem ju za jednu z najlyrickejších Pucciniho opier, je to dielo jeho mladosti a taká by mala byť Manon - poetická, fantazijná, lyrická, plná lásky. Taký akýsi sen o láske a zlý sen o smrti," povedal pre TASR Jiří Nekvasil.

Opera v štyroch dejstvách zaznie v talianskom jazyku so slovenskými titulkami. Rozpráva príbeh o nešťastnej a vášnivej láske mladej ženy, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi úprimnou láskou k mladému, ale chudobnému študentovi a láskou k pohodlnému, avšak nudnému životu v blahobyte. Príbeh sa odohráva vo Francúzsku a USA v druhej polovici 18. storočia. "To sú pre mňa vášne, to sa tak strašne dobre diriguje, je to niečo úžasné. Manon nie je pre mňa len veristická opera, ale aj impresionistická. Inštrumentácia je veľmi hutná a veľmi farebná. Tam je toľko farieb, stále sa tam dá niečo objavovať," zhodnotil dielo pre TASR šéfdirigent Opery SND Rastislav Štúr, ktorý operu hudobne naštudoval. Priznal, že bola pre neho najťažšou, ktorú v živote dirigoval. Scénu navrhol český scénograf Daniel Dvořák, kostýmy Mária Fulková.

Pucciniho Manon Lescaut sa na našej prvej scéne inscenovala po prvý raz v roku 1958. Uvedenie tohto diela patrí pre mimoriadne nároky na jednotlivé postavy k významným umeleckým počinom. V druhom naštudovaní opery v histórii SND si zaspievajú domáci i hosťujúci umelci. V hlavných postavách sa predstavia ako Manon Lescaut Jolana Fogašová a. h., Louise Hudson, Cristina Baggio a. h, v úlohe študenta des Grieux hosťujúci speváci Boldizsár László a Luciano Mastro.

Svetová premiéra Manon Lescaut, ktorú Puccini komponoval ako 27-ročný, sa konala v Turíne v roku 1893. Pre skladateľa znamenala prvý veľký operný triumf. Opera SND uvedie novú inscenáciu slávnej opery v premiére 15. a 16. júna v novej budove SND.
 

Vyberte región